Logo

Sådan griller du

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sådan griller du 

 
Når du griller, er der nogle helt basale regler der bør følges - både for en sikkerheds og den gode smags skyld. Grill skal være ren nydelse.

 
BRÆNDSEL
Som brændsel anvendes trækul eller trækulsbriketter, eller en blanding af begge.
Trækul er nemme at tænde og brænder hurtigt til stegeklare gløder. De egner sig til retter, der ikke skal have lang tid på grillen. Trækulsbriketter gløder længere og brænder meget ensartet. De er derfor gode til retter med længere stegetid.

 
Du kan også vælge at anvende både trækul og briketter. Det sikrer en let optænding, en god og jævn varmefordeling og lang stegetid. Lige dele af hver slags er en god blanding.
Hvis stegetiden bliver længere end brændslet rækker til, kan du tilføre ekstra kul. Disse lægges i yderkanten af de varme og antændes ret hurtigt.

 
OPTÆNDING
Før optændingen lægges kullene i midten af grillen i pyramideform. Hvis du anvender både grillkul og briketter, lægges briketterne nederst.
Anvend altid kun gode grillkul og opbevar dem et tørt sted, da kullene let absorberer fugtighed og derfor bliver svære at antænde.
Brug aldrig sprit eller benzin til optænding og hæld aldrig grilltændvæske på glødende kul.
Tænd op i god tid! Grillen bør tændes senest 20-30 min. før brug. Når kullene har fået en grå overflade, fordeles de jævnt over hele bunden. Det tager 30-40 min. for kullene at opnå den rette temperatur. Fald ikke for fristelsen til at begynde at grille før der er et jævnt gråt lag over de glødende kul.

 
GODE STEGETIPS
Hvis du lægger krydderurter på gløderne ved slutningen af grilltiden, opnår du en ekstra røget smag. Fennikel passer til fisk, rosmarin til lam og svinekød og timian til okse- og svinekød. Tørrede kviste af vin (som kan købes i poser) giver ekstra aroma til kylling og oksekød.
Husk at pensle risten med lidt olie inden brug, så kød m.v. ikke sætter sig fast.
Eftervarmen kan med fordel anvendes til desserter. Husk at rense grillristen først med en stålbørste, så desserten ikke tager smag af forrige ret. Det er i øvrigt altid lettest at rense risten, mens den er varm.

 
RENGØRING
Et lag kraftig alufolie i bunden af grillen letter rengøringen. Hvis grillristen børstes ren med en stålbørste efter brug, bliver det ikke nødvendigt at anvende sulfo. Sulfo affedter risten, og så hænger maden fast. Hvis selve grillen bliver meget sodet og snavset, kan du anvende ovnrens eller give den en omgang sulfovand.

 
HUSK ALTID!
Hold mindre børn og dyr væk fra en tændt grill.
Hav altid en spand vand inden for rækkevidde.
Grillen er kun til udendørs brug.

 
RÅVARERNE
For at kunne opnå et veltilberedt og velmagende grillmåltid er det naturligvis af afgørende betydning at du bruger friske og gode råvarer. Lad være med at gå på kompromis med kvaliteten hvis du vil opnå et godt resultat. Det gælder både valg af kød, grønsager og frugt.

 
UNDGÅ KOLDE RÅVARER
Kød, der skal grilles, skal helst ikke være køleskabskoldt. Tag mindre stykker kød ud af køleskabet ½ time før det skal grilles. Større stykker ½-1 time før. Det giver en hurtigere varmefordeling i kødet og en bedre smag. Stil det tildækket indendøre indtil det skal grilles.

 
MARINERING
Marinering skal foregå tildækket i køleskab, i et fad eller i en lukket kraftig plastpose. Derved sikrer man, at kødsaften ikke drypper ned på andre madvarer.
Vælger du en plastpose, skal du sørge for, at den har den rette størrelse i forhold til kødet, så marinaden forbliver om al kødet. Husk at presse luften ud af posen, før den lukkes.
Marineringstiden må ikke overskride et døgn. Efter endt marinering hældes marinaden ud. Hvis du vælger at anvende den til pensling eller i en sauce, skal den koges igennem i mindst 3 min for at dræbe evt. bakterier.

 
HOLD TINGENE ADSKILT
For at undgå sygdomsfremkaldende bakterier der kan findes i kød, er det vigtigt at overholde nogle bestemte, men enkle regler.
Sørg for at adskille råt kød og færdiglavet mad. Herved undgås at den rå kødsaft kommer i nærheden af spiseklar grillmad eller salater. Anvend heller ikke samme køkkenredskaber til kød og grønsager under tilberedningen.
Læg ikke det færdiggrillede kød tilbage på det bræt eller fad, der har været brugt til det rå kød og brug heller ikke samme kniv, grill tang mv. medmindre det er vasket.

 
✅ Her er grillABC med nemme opskrifter, og selvfølgelig lidt om Salat, Grønsager, Marinader, Saucer, Salsaer, Glaseringer, Rub og krydderi, Tilbehør, Info og Gode råd

 
Få gode smagsoplevelser med grillABC.dk. Vi hjælper dig med at lykkes med grillen.
Finder du ikke hvad du søger så prøv Grill / spid - kogebog.dk

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 561 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit griller du?
Effektiv reklame - klik her