Brombær, hindbær og blåbær er lagt i en hjemmelavet kageskal,
dækket af en lag flaget piedej og bagt til boblende og gyldenbrun.
Personer: 8. Forberedelse: 90 min. inkl. hviletid.
Tilberedning: 60 min. Grillmetode: Indirekte.
Sværhedsgrad: Middel. Grilltemperatur: 190 °C. Udstyr:
Tærtefad, stavblender, bagesten
# Ingredienser
300 g hvedemel
1 spsk sukker
1 tsk salt
225 g usaltet smør, meget koldt
6-7 spsk (cirka 1 dl) meget koldt vand
Fyld:
750 g friske eller frosne hindbær, brombær og blåbær
150 g sukker
40 g hvedemel
1 spsk majsstivelse
*
I køkkenet
Skær det kolde smør i små terninger.
Det er vigtigt, at smørret er så koldt som muligt hele tiden
– det er det, der sikrer piens perfekt flagede crust.
I en stor skål, pisk mel, sukker og salt sammen i skålen.
Tilsæt de kolde smørklumper til melblandingen, og brug en håndblender
(eller en gaffel) til at mase smørret ned i melet, så det bliver til en krummet
masse.
Sørg for, at du ikke ”skærer” smørret for meget – der må
gerne være et par store chunks tilbage, så dejen får den rigtige konsistens.
Tilsæt halvdelen af det kolde vand i små stænk, og brug en
dejskraber til at samle dejen ved at presse den op mod skålens sider.
Tilsæt resten af det kolde vand, lidt ad gangen, til det
lige præcist kan samle dejen.
Brug dine hænder til at samle dejen helt, og vær forsigtig med
ikke at ælte for meget, så smør-stykkerne ikke smelter ved varmen fra dine
hænder.
Drys dejen med et tyndt lag mel, og del den i to lige store
portioner, som du flader en smule sammen til to runde klumper.
Pak de to piedeje godt ind i film, og lad dem hvile i
køleskabet i mindst 30 minutter.
Start med at drysse en god portion mel ud på et rent bord.
Rul dejen ud fra forskellige vinkler med en kagerulle.
Løft og drej dejen en omgang, hver gang du har kørt
kagerullen et par gange, så den ikke klæber fast til bordet.
Hvis du skal bruge lidt mere mel, gør du bare det.
Når dejen er rullet ud til omtrent den rigtige størrelse,
kan du måle den ved at holde dit tærtefad hen over den – der skal cirka være
8-10 centimeter dej ud over fadets kanter.
Når dejen skal placeres i tærtefadet, folder du den først en
enkelt gang, så den bliver til en halv, og derpå en gang til, så den bliver til
en kvart.
Placer den foldede dej i tærtefadet, og fold den så
forsigtigt ud, mens du justerer, til den ligger, som den skal.
Dejen skal ligge tæt mod tærtefadets bund og sider, men
undgå at presse den ned, så du ikke maser eller smelter smørret.
Trim det meste af dejens kanter med en køkkensaks, så der
kun hænger 4-5 centimeter tilbage ud over formen.
Rul dejkanten om mod bagsiden til kanten af tærtefadet.
Form tærtens kant med begge pegefingre og en tommel ved at
knibe sammen om dejen hele vejen rundt, til du har et riflet mønster.
Stil den forberedte dej i køleskabet, mens du går videre med
fyldet.
Fyld:
Pisk sukker, mel og majsstivelse sammen i en skål.
Rør forsigtigt ¾ af bærrene i og bland det godt sammen.
Vær forsigtig så du ikke knuser bærrene.
Hæld bærblandingen på tærtebunden og fordel de resterende
bær over fyldet. Stil til side.
Rul den anden portion dej ud og placer den over fyldet.
Fold kanterne fra den øverste dej ind under kanterne fra den
nederste dej og klem sammen, så fyldet forsegles.
Skær adskillige slidser i det øverste lag dej, så frugten
kan komme af med dampen, mens din tærte bager.
Hvis du vil dekorere dejen, kan du klippe små dekorative
stykker tærtedej og lægge dem ovenpå bærrene – eller lave striber af dej vævet
ind i hinanden.
Pensl dejen let med mælk eller pisket æg og drys med sukker.
Ved grillen
Klargør grillen til indirekte, middelhøj varme.
Sæt bagestenen midt på risten, og placer tærtefadet på
bagestenen, når grillen har den rette temperatur.
Bag din Junk berry pie i 60 min. eller til fyldet bobler, og
det øverste lag dej er gyldenbrunt.
Drej fadet cirka hvert 15 min. (Hvis dejen bruner for
hurtigt, kan du dække den løst til med sølvpapir under resten af bagetiden).
Lad din pie køle helt af på en rist.
Server varm eller ved stuetemperatur.
Tips: Smørret skal være usaltet, og du skal forsøge at holde
det koldt under hele processen. På den måde sikrer du dig den perfekt flagede
bund.
Læg evt. et stykke folie på bagestenen, hvis du vil undgå
rengøring i tilfælde af, at tærten ”løber over”.
Server med friskpisket flødeskum eller vaniljeis.