Gå på opdagelse i vores udvalg af fantastiske opskrifter på
tilbehør til lammekølle. Alt fra bagte kartofler og rodfrugter til grillede
grønsager og forskellige varianter af tzatziki.
5-6 Portioner
#
1 lammekølle, ca. 2 kg
2-3 fed hvidløg
3 spsk finhakket frisk mynte eller 1-2 tsk tørret
olie
salt, peber.
TILBEHØR: Mynteflûte, myntesmør, salat.
*
Nøglebenet, det lille ben forrest på køllen skæres fra,
derved lettes forskæringen.
Hak hvidløg og mynte og fyld det i hullet, hvor nøglebenet
har siddet.
Luk hullet med kødpinde.
Pensl køllen med olie.
Sæt den på roterende spid.
Sæt spiddet på den lodretvendte, forvarmede grill, længst
væk fra varmen.
Grillsteg køllen ca. 1-1½ time afhængigt af varmen og kødets
tykkelse.
Husk at sætte drypbakke under kødet.
Pensl ofte kødet med det afdryppede fedt.
Drys med salt og peber flere gange under stegningen.
Ryk spiddet nærmere varmen de sidste 5-10 min., hvis kødet
ikke er brunt og sprødt nok.
Tag køllen af spiddet og læg den på et forskærerbræt, let
dækket med folie i 10 min., før den skæres for.
Skær lammekøllen for ved bordet, og server den med mynteflûte,
myntesmør og salat.
Myntesmør:
125 g smør, 2 spsk finhakket frisk mynte (ca. 2 tsk tørret),
ca. ¼-½ tsk timianblade, citronsaft efter smag, hvid peber. Smørret røres blødt
og tilsættes de nævnte krydderier.
Mynteflûte:
Skær en flûte i skrå skiver på ca. 5 cm, men skær ikke
skiverne helt igennem.
Brødet skal stadig hænge sammen.
Smør lidt af myntesmørret ind mellem hver skive.
Varm flûten oven på grillen eller i ovnen.
Server resten af smørret til kødet.
VARIATION AF RETTEN:
Lammekøllen kan spækkes blot med hvidløg. I stedet for mynte
kan bruges rosmarin (ca 1/3 af myntemængden), basilikum eller merian. Serveres
da med smør af nævnte krydderurter.
TIPS: En udbenet
lammekølle drysses med salt, peber, krydderurter og krydderier, inden den syes
sammen, snøres og sættes på spid.