Server med verdens bedste tzatziki og græsk salat.
Souvlaki kender langt de fleste, specielt hvis de har været
i Grækenland. Souvlaki betyder på græsk spid, og er "bare" marineret kød
på spid, der grilles. Her kan du få den ægte smag af souvlaki, Ja, med den
rigtige marinade og grillmetode bliver smagen som i Grækenland.
Til 4 personer. Forberedelsestid 35 min. Tilberedningstid 35
min. Marineringstid: 3 timer eller natten over.
# Ingredienser
Souvlaki:
800 g. svinekød nakkekam, skinkekød eller lammekød
3 spsk frisk hakket rosmarin
2 spsk paprika
2 citroner, saften fra
½ dl olie
2 røde peber
4 rødløg
Græske Kartofler:
600 g kartofler med skræl
1 dl eddike
3 tsk tørret oregano
Græsk Salat:
8 tomater
2 rødløg eller salatløg
½ agurk
200 fetaost
1-2 dl kalamatas oliven
2 tsk tørret oregano
*
Souvlaki:
Skær svinekødet i tern af ca 2-3 cm.
Bland rosmarin, paprika, saften fra citronerne og olie til
en marinade.
Vend marinaden sammen med kødternene, og lad det marinere
mindst 3 timer, helst natten over.
Græske Kartofler:
Vask kartoflerne, og skær dem i både.
Kog dem møre i vand med eddiken i.
Hæld vandet fra og lad dem dampe godt af.
Nu kan de enten kommes på grillen, hvor de færdig tilberedes
i 20-30 minutter ved indirekte varme, eller i ovnen ved 180 °C i 20-30 minutter.
Græsk Salat
Skær tomaterne i skiver.
Skær agurken på langs og skær dem begge i skiver.
Skræl løget, del det i to og skær i skiver.
Kom tomaterne på en stor tallerken, dernæst agurker og løg
og drys til sidst med oliven.
Placer et stort stykke fetaost i midten og hæld olivenolie
over salaten og drys med tørret oregano.
Souvlaki:
Læg spiddene i vand et par timer i forvejen så de ikke
brænder når souvlakien skal grilles.
Halver de røde peber og skær dem i skiver af ca. 3x3 cm.
Skræl løget, del det i lag og skær dem i skiver af 3x3 cm.
Sæt skiftevis et stykke kød, løg, kød, rød peber på spiddet.
Nu kan du grille spiddene og servere.
Server retten, luk øjnene en stund og drøm at du (I) sidder
på en græsk taverna, og nyder grillede souvlaki spid.
Græske marinerede souvlaki spid.
Souvlaki betyder "lille spid" på græsk, og kommer
af ordet "souvla", "(grill-)spid".
Souvlaki er en madret fra det græske køkken, hvor der er
tale om svinekød, eller lammekød, grillet på mindre spid. Hvis der er tale om
større spid med svinekød eller lammekød, taler man om "kontosouvli",
hvilket paradoksalt nok betyder "kort spid". Begge dele er
oprindeligt specialiteter fra det græske fastland. Kalve/oksekød tilberedes
traditionelt i ovn.