Bager man sine knækbrød som runde møllehjul er det samtidig
dekorative på bordet. Og du bager selvfølgelig selv dit knækbrød.
Personer: 8. Forberedelse: 1 time. Tilberedning: 12 min.
Grillmetode: Direkte.
Sværhedsgrad: Svær. Grilltemperatur: 250 °C.
Udstyr: Pizzaovn eller bagesten m/ bageplade, udstikkerform
5 cm i diameter.
# Ingredienser
25 g gær
3 dl mælk
½ spsk honning
5 dl groft rugmel
3 dl hvedemel
½ tsk salt
Frøblanding:
½ dl hørfrø
½ dl solsikkefrø
½ dl græskarkerner
*
I køkkenet
Lun mælken til den er lillefingervarm.
Opløs gæren heri, og tilsæt de øvrige ingredienser.
Ælt dejen til den er lind.
Lad dejen hæve et lunt sted i 30 minutter.
Bland alle frøene sammen, og rør det ind i dejen.
Drys mel på bordet, og hæld dejen ud på bordet.
Del den i lige store stykker.
Form hvert stykke til en rund kugle, og rul den ud så tyndt
så muligt.
Prik med en gaffel.
Brug et glas eller udstikkerform, og udstik et rundt hul i
midten.
Læg knækbrødene på bagepapir på bagepladen.
Ved grillen
Klargør grillen til direkte, høj varme.
Læg bagestenen på grillen, og opvarm stenen i 5 minutter.
Læg bagepladen med knækbrød på bagestenen, og bag brødene i
10-12 minutter, afhængigt af tykkelsen.
Tips: Tjek knækbrødene løbende, så du er sikker på, at de
ikke brænder på. Tilsæt evt. andre frø, fx sesam, havregryn eller chia.
Info: Knækbrød er hårdt, tørt brød, en knasende slags rugbrød.
Knækbrød kan spises som en del af et måltid, særligt morgenmad og frokost, og
som mellemmåltid, med eller uden pålæg. Knækbrød bages som tynde, flade flager,
der gives et fintmasket hulmønster ved hjælp af en pigget kagerulle (i fagsprog
kaldet "svigermor"). Flagerne bages ved høj varme i kort tid, og
derefter bliver de tørret. Da det færdige brød indeholder mindre end 10 % vand,
er knækbrødets holdbarhed meget lang. Hvis man opbevarer det tørt, kan
knækbrødet derfor være en vigtig del af madforrådet. Brødets lange holdbarhed
var meget afgørende i ældre tid, da man manglede andre konserveringsmetoder.
Knækbrød bages ofte af fuldkornsrugmel, og det fås både
groft og fint, men iblanding af andre melsorter og forskellige, nyere
smagsvarianter findes også. Brødet leveres både i firkantede og runde former,
de sidste ofte med et hul i midten.
Det kan godt lade sig gøre at bage sit eget knækbrød, men
det meste knækbrød laves industrielt. Hvis man vil bage sit eget, er den
specielle, piggede kagerulle et godt hjælpemiddel.
I Sverige har 85 % af alle husholdninger knækbrød i huset, i
Tyskland er det 45 %, og i Frankrig kun 8 %.