En rigtig amerikansk superburger: Burger Stars
and Stripes med løgkompot og hvidløg
Personer: 4. Forberedelse: 45 min. Tilberedning: 30 min.
Grillmetode: Direkte. Optænding - gas: Middel. Optænding - kul: ¾ grillstarter.
Sværhedsgrad: Middel. Grilltemperatur: 180 °C. Kernetemperatur: 58 °C. Udstyr:
Wok
# Ingredienser
Burgertilbehør:
4 gode burgerboller
250 g hakket oksekød pr. burger (min. 20%)
Dressing med grillede hvidløg:
1,5 dl mayonnaise
1,5 dl crèmefraiche 18 %
1 helt hvidløg
citronsaft, salt og peber
Grønsager
2 blade salat af eget valg (fx iceberg, hovedsalat eller romaine salat)
2 bøftomater
2 løg af eget valg (fx salatløg, alm løg eller rødløg)
Sprøde løgringe og løgkompot:
4 løg, smør, brun farin
Orly dej:
300 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
0,4-0,5 l øl
3 æg
1 spsk gurkemeje
1 spsk. cayenne
Grov rasp (fx pankorasp)
salt og peber, ekstra mel og æg
*
I køkkenet:
Dressing med grillede hvidløg
Mayonnaise og creme fraiche blandes godt, tilsæt halvdelen af de grillede
hvidløg og smag til med citronsaft samt salt og peber.
Hvis man ønsker en kraftigere smag af hvidløg kan resten af
de grillede hvidløg tilsættes.
Grønsager:
Salaten skylles godt under koldt vand.
Bøftomaterne skæres i skiver, så man får 4 pæne og gode
skiver.
Løg hakkes fint og grøntsagerne lægges til side til, at
burgeren skal samles.
Sprøde løgringe:
Bland de tørre ingredienser til orly dejen, æggene kommes i et af gangen, mens
dejen blandes godt.
Tilsæt til sidst øllet til dejen får en konsistens a la
pandekagedej.
Pil 2 løg og skær i tykke skiver ca. 4 mm.
Løgkompot:
Pil 2 løg og snit i tynde skiver.
I en wok ved lav varme karamelliseres løgene i smør, indtil
de er møre.
Smag til med salt og friskkværnet peber og evt. brun farin,
hvis de skal være sødere.
Burgerbøffer:
Det er vigtigt, at det hakkede oksekød har en fedtprocent omkring 20 %, da det
giver saft og kraft til burgeren og forhindrer dem i at blive tørre.
Bøfferne kan med fordel røres godt i en skål med ca. 1 tsk
salt pr. 200 g kød.
Det hjælper kødet til at samle sig og holde på formen.
Herefter formes bøfferne med burgerpresseren, som laver
perfekte 250 g burgere.
Når bøfferne er formet, krydres de med salt og friskkværnet
peber.
Ved grillen:
Dressing med grillede hvidløg
Pak det hele hvidløg ind i sølvpapir med en lille smule olie samt salt og
peber.
Grill pakken ved indirekte varme, indtil de gyldne.
Sprøde løgringe:
Varm olie i en wok op til omkring 180 °C.
Når olien er varm vendes løgene med mel, kommes i den
krydrede orly dej, dryppes godt af og friteres i olien, indtil de er gyldne og
sprøde.
Når de er klar lægges de på fedtsugende papir.
Burgere:
Giv grillen maksimal varme og læg de formede burgere på grillen og tilbered dem
ved direkte varme.
Når der kommer klar saft på toppen af burgerne, vendes de og
grilles færdig (2-4 min på hver side afhængig af tykkelse).
Lad burgerne hvile, så saften i burgerne samler sig.
Mens burgerne hviler, ristes burgerbollerne ganske kort på
grillen, til de får grillmønster.
Burgerne samles i efterfølgende rækkefølge: På bunden af
burgerbollen lægges den skyllede salat, skiver af bøftomat samt hakket løg.
Herpå smøres dressingen.
På dressingen lægges de grillede burgere.
Burgeren smøres med løgkompotten og toppes med sprøde
løgringe.
Til sidst lægges toppen af burgerbollen på.