Det kan være svært at lave en god hjemmelavet burger eller
hotdog, og i begge tilfælde spiller brødet en stor rolle for smagen. Hvis du
virkelig vil kræse om det klassiske måltid, kan du bage brødet selv. Her får du
en enkel opskrift, som kan bruges til både luftige burgerboller og saftige
pølsebrød.
Tilberedningstid: 4 timer, 30 min. Antal portioner: 6 pers.
# Ingredienser
40 g gær
4,5 dl koldt vand
2 dl sødmælk
1 kg hvedemel
25 g salt
3 spsk. sukker
80 g blødt smør
1 dl sesamfrø (til burgerboller)
1 æggeblomme til pensling
*
Sådan laver du brødene:
Bland gæren i det kolde vand og mælk.
Tilsæt mel, salt, sukker og smør.
Ælt dejen meget grundigt igennem (ca. 10 minutter) gerne på
røremaskinen med dejkrog.
Kom dejen i en melet skål, dæk den til, og sæt den til hævning
i køleskabet natten over eller ved stuetemperatur i minimum 1,5 time og gerne
op til 3 timer.
Til burgerboller: Del dejen i stykker á ca. 90 g og form dem
til boller, der presses flade, til de har en diameter på ca. 12 cm.
Til pølsebrød: Del dejen i stykker á ca. 60 g, og rul dem
til aflange små pølser på ca. 14 cm.
Læg dem til efterhævning på en bageplade i 45 minutter til 1
time med et fugtigt viskestykke over sig, eller brug en forstøver med vand og
giv dem et sprøjt hvert 10. minut.
Bollerne/brødene pensles med pisket æg, og burgerbollerne
drysses med sesamfrø.
Brødene bages ved 200 °C.
Burgerboller i ca. 12-15 minutter, og pølsebrød i ca. 10-12
minutter.
Hvis du har en dampovn, så sæt fuld damp på ovnen de første
5 minutter.
Hvis ikke du har, så brug en forstøver grundigt i starten af
bagningen ved at puste vand ind i ovnen et par gange i de første 3 minutters
bagning.
Alternativt kan du smide 1,5 dl vand i bunden af ovnen og lukke
lågen i, når brødene er sat ind.
Tag bollerne og brødene ud af ovnen.
TIPS: Dæk brød og boller til med bagepapir under afkølingen,
hvis du vil have dem ekstra bløde.