Arrowroot er en stivelse opnået fra jordstængler fra flere
tropiske planter, traditionelt Maranta arundinacea, men også Florida arrowroot
fra Zamia integrifolia, og tapioka fra kassava, som ofte er mærket arrowroot.
Polynesisk pilerod eller pia, og japansk pilerod, også kaldet kudzu, bruges på
lignende måder.
Arrowroot pulver kaldes pilerodspulver på dansk. Det er en
slags stivelsesmel, og arrowroot er en stængel/eller rod, der vokser under
jorden. Det er en tropisk plante, der ikke lige sådan kan dyrkes i vores
nordlige klima. Arrowroot og tapiokamel kan substitueres med kartoffelmel.
Arrowroot pulver købes i helsekostbutikker.
● Det
indeholder mineraler – herunder: calcium, magnesium, natrium, fosfor, zink og
jern.
● Det
indeholder forskellige typer af B-vitaminer.
● Det er
glutenfrit.
● Det er
let-fordøjeligt.
Idet arrowroot
(pilerodspulver) ikke er fra korn, er det nemmere for rigtig mange at fordøje.
Og det er en af grundene til dets udbredelse.
Arrowroot pulver
anvendelse
Man kan bruge
arrowroot pulver til mange ting. Det har stort set samme funktioner som tapiokamel,
og især et hit hos de med glutenallergi til bagning og madlavning. Men det er
også meget brugt i paleo-verdenen.
Det kan bruges til
jævning og fortykning af saucer, gryderetter og supper, og fungerer som vegansk
æg/æggeerstatning i vegansk madlavning og til bagning. Mange bruger også
pilerodspulver som stivelsesmiddel til bl.a. syltetøj og i desserter. Hvis du
bruger det som jævning, så skal du ikke bruge så meget, som du skal af fx
majsstivelse el. tapiokamel. Og du skal røre det ud i lidt væske, inden du
tilsætter det retten. Derudover er det bedst at tilsætte det lige inden du skal
servere det, for nogle af egenskaberne koges ud, hvis det får for høje
temperaturer.
Du kan også bruge det
som en slags panering, hvis du gerne vil have ekstra sprøde ovnbagte kartofler
el. lignende.