Koldrøget hellefisk med salt og frisk citron er en nem og
lækker forret eller frokost alle kan lave. Få sundt fedt og omega 3 ved at
spise koldrøget...
Personer: 10. Forberedelse: 8-12 t. Tilberedning: 10-12 t.
Grillmetode: Koldrøgning.
Sværhedsgrad: Svær. Grilltemperatur: 15 °C. Udstyr:
Koldrøgningsbakke og grillbakke til fisk.
# Ingredienser
1 side hellefisk (ca. 900g)
1 dl groft salt
¼ dl sukker
rygesmuld (bøg)
Cremefraichedressing:
1 dl cremefraiche
1 spsk frisk peberrod
saften fra en ½ citron
salt og peber
I køkkenet
Rens fisken.
Bland salt og sukker, og drys saltblandingen over fisken.
Lad den ligge til saltning i 8-12 timer, til fisken er
blevet fast i kødet.
Skyl herefter saltblandingen af fisken, og dup den tør med
et viskestykke eller køkkenrulle, inden den skal tørre i ca. 1 døgn i
køleskabet.
Læg fisken på fiskebakken, inden du lægger den på grillen.
Riv peberroden.
Rør cremefraiche, peberrod og citronsaft.
Smag til med salt og peber.
Ved grillen
Fyld koldrøgningsbakken med røgsmuld.
Placer koldrøgningsbakken på grillen under fisken, hvis du
røger på en kulgrill, eller ved siden af på risten på en gasgrill.
Antænd smuldet med en stormlighter, og lad fisken røge i ca.
10-12 timer.
Genfyld koldrøgningsbakken, hvis den løber tør for smuld.
Det er vigtigt at sikre, at grilltemperaturen forbliver mellem 15-25 °C.
Tips: Brug groft salt til saltning fremfor fint salt, da fint
salt typisk indeholder tilsætningsstoffer. Ønskes en mere gennemtrængende
røgsmag, gentag da røgprocessen, så den i alt udføres 2 gange á 10-12 timer.
Sørg for at opbevare rygesmuldet tørt for at sikre optimal forbrænding. Hvis
udendørstemperaturen overstiger 25 grader, kan der røges om natten, hvor
temperaturen typisk er lavere.
Tilsæt finthakket dild i dressingen, og server evt. sammen
med friskbagt brød.