Du bør lige prøve at stege en and over spid i grill. Det er
slet ikke dårligt! Pragtfuldt skind. Og maven er fyldt med løvstikke (altså
andens mave) hvilket giver en pragtfuld smag til kødet. Det værste er at have
tålmodighed de to timer, det tager at få anden grillet...
3-4 Portioner
#
1 and, 2-2½ kg renset vægt
andelever og -hjerte
4 kviste løvstikke eller timian
evt. 6 kviste citronmelisse
3-4 sommeræbler.
TILBEHØR: Bouillonkartofler, brøndkarse.
*
Tag overflødigt fedt ud af anden og tør den indvendig med
papir fra køkkenrullen.
Skær fedtet i mindre stykker og smelt det af ved svag varme.
Hak lever og hjerte groft og svits det i lidt af andefedtet.
Gnid anden indvendig med salt og peber og læg krydderurter
og æblebåde i.
Luk den med kødpinde.
Hug/skær de to yderste vingeled af og hold vinger og lår ind
til kroppen med kødpinde.
Pensl den med afsmeltet andefedt.
Sæt anden på det roterende spid og sæt den tæt ved gløderne
på en grill.
Brun den 5 min.
Sæt derefter spiddet så langt fra gløderne som muligt.
Spidsteg anden ca. 1-1½ time.
Pensl ofte med andefedt og drys af og til med fint salt.
Stik i låret med en kødpind.
Er den saft, som kommer ud klar, er anden mør.
Er den lyserød, skal anden stege lidt længere.
Sæt spiddet tæt ved gløderne de sidste min., hvis anden ikke
er sprød nok.
Tag anden af spiddet og læg den på et bræt 5-10 min., før
den skæres ud.
Skær anden ud og server den med bouillonkartofler og
brøndkarse, samt æblerne inden i anden.
Bouillonkartofler:
1 kg skrællede kartofler høvles på agurkehøvl og lægges i
smurt alufoliebradepande.
Drys lidt salt og peber mellem lagene og hæld ca. 1-2 dl
bouillon over.
Sæt foliebakken under anden, ret tæt ved gløderne og vend
formen hver 10. min.
Bland i begyndelsen af stegetiden kartoflerne med 2 gafler
et par gange.
Kartoflerne er møre samtidig med anden.
VARIATION AF TILBEHØR: Fyld kun anden med urter og indmad.
Server den med ristet groft rugbrød, groft salt, smør og en
eller to slags salat.