Denne version af Jerk-chicken
begynder med en letflydende marinade, som pensles på kyllingeoverlår og
-underlår (lad være med at bruge kyllingebryst). De altafgørende vigtige
krydderier er allehånde, timian og naturligvis chili - og ikke for lidt af den
sidste! Jerk-chicken er stærk, faktisk ret stærk. "Men, det gør ikke
noget, det er noget alle kan spise, hvis de får en serviet og en kold øl."
Forberedelsestid 25
min. Marineringstid 12-15 timer. Grilltid ca. 2 timer.
Til 4-6 personer.
# Ingredienser
1½ kg
kyllingeoverlår og -underlår
2 store håndfulde
æbletræflis (eller 2 store stykker træ)
opblødt i mindst 30
min.
TIL MARINADEN
1¼ dl friskpresset
appelsinsaft
1¼ dl friskpresset
limesaft
1 bundt forårsløg,
hakket, kun det hvide og lysegrønne
2-3 meget stærke
chilier, uden stilkefæste og kerner
3 store fed hvidløg,
hakket groft
1 spsk friske
timianblade (el. 2 tsk tørret timian)
1 spsk stødt
allehånde
1 spsk groft havsalt
2 tsk friskkværnet
sort peber
1 tsk stødt kanel
1 tsk sennepspulver
¼ tsk friskrevet
muskatnød
* Tilberedning
1. Forbered
ingredienserne til marinaden
(brug gummihandsker
ved håndtering af chilierne) og
kør dem ca. 1 min i
en foodprocessor, til de faste
ingredienser er
totalt findelt.
2. Fjern overflødigt
fedt fra kyllingelårene og kasser det.
Skær et par flade
snit i kødet med en skarp kniv.
Læg lårene i en dyb
bradepande og smør dem overalt
med marinade.
Læg plastfolie over
og stil kødet 12-15 timer i køleskab.
3. Forbered en
to-zone-grill til lav varme (se anvisning).
Læg kullene i den
ene side, så ikke mere end 1/3 af kulristen
er dækket.
Bruges en røggrill,
skal temperaturen ligge mellem 105 °C og 120 °C.
Dryp halvdelen af
flisen af (el. 1 stykke træ) og læg det på gløderne.
4. Tag kødet op af
marinaden og lad det hvile 20-30 min ved
stuetemperatur.
Hæld marinaden op i
en lille gryde og stil det tildækket på køl.
5. Rens grillristen
grundigt.
Når træet begynder
at ryge, grilles kyllingelårene med skindsiden
nedad over indirekte
lav varme og med lukket låg i 1 time.
Herefter skal der på
en trækulsgrill nok lægges 8-10 friske briketter
på (eller
tilsvarende mængde kul).
6. Bring marinaden i
kog på komfuret og kog det i mindst 30 sekunder.
Pensl derefter kødet
over det hele med marinaden og
læg det tilbage på
risten med skindsiden opad.
Dryp de resterende
spåner (el. træstykke) af og kom dem på gløderne.
Grill kødet videre
med låget lukket i 45-60 min, til det er gennemstegt.
Tag kødet af grillen
og stil det køligt i 30-60 min før servering.
7. Forbered en
to-zone-grill til middel varme (se anvisning).
8. For at gøre
skindet sprødt lægges kyllingelårene med
skindsiden nedad.
Grill dem i 5-10 min
over direkte middel varme med lukket låg,
vend dem to gange og
flyt rundt på dem, så de grilles jævnt.
Tag kødet af, når
kødet er gennemvarmt og skindet smukt brunt og sprødt.
Server kødet varmt.
(1) Snit
kyllingelårene, så aroma fra marinade og røg kan trænge dybt ind i kødet.
(2) For at få sprødt
skind skal du stille de let grillede kyllingelår koldt i ½-1 time
og derefter komme
dem på grillen igen i 5-10 min.
På Jamaica
tilberedes jerk traditionelt over allehåndetræ. Her anbefaler vi at bruge
æbletræ som erstatning, men forudsat at marinaden indeholder nok allehånde. Man
røggriller kyllingekødet ved lav varme, og bagefter er det så mørt, at det
bogstavelig talt falder af benene. For så lige at gøre skindet lækkert og
sprødt lægger man det til sidst over de hede kul. Sådan kan man også hurtigt
varme kødet op igen, efter det har stået på køl i flere timer.
✅ Her er grillABC med nemme
opskrifter, og selvfølgelig lidt om Salat,
Grønsager, Marinader, Saucer, Salsaer, Glaseringer, Rub og krydderi, Tilbehør, Info og Gode råd
Få gode smagsoplevelser med grillABC.dk. Vi hjælper dig med
at lykkes med grillen.
Finder du ikke hvad du søger så prøv Grill / spid - kogebog.dk