Makrel er andet end dåsefisk i tomatsovs, den er blandt
andet meget velegnet at grille. Samtidig er makrel den fisk, der indeholder
mest fiskeolie. Her får du en opskrift på grillet makrel
4 portioner.
# 2-3 mellemstore makrel
salt
citronsaft
1 bt, dild
peber
olie til pensling
TILBEHØR: Nye kartofler, dildsmør, citron, evt. salat.
*
Skær hovedet af fiskene og klip finnerne af mod strålerne.
Skyl fiskene under koldt vand.
Læg dem på en tallerken og drys salt indvendig og udvendig.
Lad fiskene trække 10 min.
Skyld og tør fisken.
Dryp hver makrel indvendig med citronsaft, drys med salt og
peber, og læg en dusk dild i hver.
Giv hver makrel to snit i ryggen.
Pensl dem med olie og læg hver fisk i et hængslet grillnet.
Steg fisken over den forvarmede grill ca. 15-20 min. ikke
for tæt ved gløderne (ca. 8-10 cm afstand).
Vend ofte fisken under stegning.
Giv fisken et lille snit ved rygbenet for at se, om kødet er
hvidt og fast helt ind til benet. Så er fisken mør.
Server grillstegte makrel med nye kartofler, citron,
dildsmør og evt. salat.
Dildsmør: Rør 100 g blødgjort smør med 3-5 spsk finhakket
dild og smag smørret til med citronsaft, hvid peber og evt. et par dråber
engelsk sauce (HP).
VARIATION AF RETTEN:
1. I stedet for dild kan bruges persille, frisk eller tørret
fennikel, citronmelisse eller en blanding af disse urter.
2. GRILLSTEGTE SILD:
Beregn 2 sild pro persona.
Skrab sildene for slim og skæl, inden de gøres i stand og
fyldes som makrel.
Sildene kan stryges indvendig med lys dijonsennep, inden de
dryppes med citronsaft.
De pensles med olie og lægges modsat 2 og 2 i grillnet.
Steges ca. 10 min. i alt - vendes ofte.
Serveres med nye kartofler og evt. smeltet smør (smeltet i
en kasserolle på hjørnet af grillen) tilsat citronsaft, hakket persille eller
dild og 1 fed knust hvidløg.
TIPS: Fed fisk som
makrel, sild, laks, forel og ørred m.fl. kan godt steges direkte på grillristen,
men de hænger nemt i og er ofte svære at vende. Se opskriften på Grillstegt
regnbueørred, som også kan anvendes til makrel og sild. Begge slags fisk kan
også steges i alufolie, men så bliver de ikke gyldne og sprøde.