Focaccia (italiensk udtale: [fokat͡ʃːa]) er et fladt ovnbagt italiensk brødprodukt, der ligner stil og
tekstur til pizzadeje. Det kan være
toppet med urter eller andre ingredienser. Focaccia er populær i Italien og er
sædvanligvis krydret med olivenolie, salt, undertiden urter og kan til tider
blive toppet med løg, ost og kød. Det kan også være aromatiseret med en række
grønsager. Focaccia kan bruges som en tilbehør til mange måltider, som en base
for pizza eller som sandwichbrød. Focaccia al rosmarino (focaccia med rosmarin)
er en fælles focaccia-stil i italiensk køkken, der kan serveres som antipasto, forretter, bordbrød eller snack.
Focaccia-historie:
"Fügassa" kalder man Focaccia-brødet i Ligurien, hvor denne
italienske specialitet stammer fra.
Der er tale om et højest 2 cm højt blødt brød med sprød skorpe, der
"dekoreres" med god olivenolie og groft salt.
Oprindeligt spiste man Focaccia både som morgenmad, som tilbehør til
aperitiffen og som en del af forretterne.
Aperitiffen kunne være et glas godt ligurisk hvidvin - det hedder på dialekt
"u gianchettu" og blandingen siges at virke positivt ind på
fordøjelsen!
"Hard-core"-focaccia-nydere påstår også, at Focaccia kan dyppes i den
italienske morgenkaffe, der består af sort kaffe med varm mælk.
Det er ret specielt, da mad med salt traditionelt er bandlyst fra
morgenmåltidet.
Focaccia di Recco
Kystbyen Recco ligger navn til en Focaccia-varian, der laves med crecenza-ost i
midten.
Opskrift på focaccio
med sorte oliven
# Ingredienser
25 gr. gær
7 dl koldt vand
12 dl hvedemel
½ spsk salt (gourmetsalt)
1½ dl olivenolie
frisk rosmarin
sorte oliven
*
Tilberedning:
Rør gær i det kolde vand.
Tilsæt lidt mel ad gangen, dejen skal være løs og tilsæt salt.
Lad dejen hæve i 1-2 timer (helst natten over) i køleskab.
Hæld 1 dl olivenolie i bradepande m. bagepapir og fyld dejen i.
Tag lidt olie på hænderne og tryk dejen ud i kanten.
Tryk små huller i dejen - dryp resten af olien over dejen og strø gourmetsalt
over.
Fordel rosmarin og oliven.
Lad dejen hvile i 10 min. - og bag derefter i ca. 30 min. ved 200 °C.
Den klassisk focaccia kun med salt...
og her med olie...
Søg i grillABC.dk på focaccia og se alle mulighederne