Tørrede bønner, linser og gule ærter vokser med opgaven. Giv
dem chili, ingefær, hvidløg, kapers og friske krydderier. De suger til sig og
holder på smagen, og de er mættende og økonomiske. En lille sjat i bunden af en
gryde vokser til uanede mængder og bidrager med kostfibre og protein.
Indholdsfortegnelse
Belugalinser
Brune bønner
Butter beans
Gule ærter
Hvide bønner / cannellini bønner
Kidneybønner
Kikærter
Mungbønner
Pintobønner
Sojabønner / edamame-bønner
Sorte bønner
Tips
Mungbønner
Hedder også mingbønner. Mild lidt nøddeagtig smag, neutral.
Basisfødevare i Asien.
Den mest populære bønne til dyrkning af spirer. Kineserne bruger mungbønnen til
glasagtige nudler, der udblødes i vand eller frituresteges. De tørrede bønner
kan bruges i sammenkogte retter, som tilbehør, i salater og fyld i bønnepostej.
Skylles og koges i 15-30 minutter. Skal ikke ligge i blød først.
Gå til toppen af siden
Gule ærter
Er de modne og tørrede frø af ærter. Flækærter er halve gule
ærter.
Retten Gule Ærter er en gammel dansk klassiker. Suppen af de udblødte og kogte
gule ærter er søbemad, der suppleres med sulemad, som er flæsk kogt i suppen og
serveret ved siden af suppen. Gule ærter og flækærter har fået en renæssance
med det nye nordiske køkken som en slags nordisk hummus.
Skylles og sættes i blød 8-10 timer. Koges i 10-15 minutter.
Gå til toppen af siden
Kikærter
Er tørrede frø af garbanzobønner. Har ærtesmag, men smager
også nøddeagtigt, konsistensen er fast, og kikærter koger ikke ud.
Udbredt i Nordafrika, Indien og Sydeuropa. Findelte kikærter bruges undertiden
i dej til falafel og bruges i dej til dybstegte grøntsager, kendt for hummus,
som ingrediens i cous cous og findes overalt i det spanske køkken. Fine til
sammenkogte retter, salater og supper.
Kikærter kender de fleste til. Kikærten har en nøddeagtig
smag, og du kan anvende kikærter til mange retter, heriblandt humus. Sæt
kikærterne i blød natten over, og kog dem i 30- 40 minutter. Mos derefter
kikærterne sammen med rapsolie og lidt magert græsk yoghurt. Så har du en
cremet humus, som du kan spise med lidt brød til.
Skylles og sættes i blød i 10-12 timer. Koges 40-50 minutter.
Gå til toppen af siden
Belugalinser
Har navn efter den eftertragtede belugakaviar. De er små,
skinnende og sorte, men farven skifter til armygrøn, når de er kogt.
Belugalinser er fine til marinering, de optager mest smag, hvis de marineres,
mens de er varme. Bruges i supper og i kolde og varme salater.
Skylles og koges i 20 minutter. Skal ikke ligge i blød først.
Gå til toppen af siden
Kidneybønner
Tørrede harcotbønner. Har fået navn efter nyreformen. Smager
en smule sødligt og nøddeagtigt.
Forbindes med det mexicanske køkken, men bruges også i det indiske og caribiske
køkken. Gode i simreretter, holder faconen godt og suger smag til sig fra andre
råvarer.
Kidneybønner kender du nok bedst som røde bønner, men de kan også godt være
sorte, hvide og plettede. Bønnerne har en mild, let sødlig smag, selvom
konsistensen er melet, derfor er de perfekt i sammenkogte retter som chili con
carne.
Skylles og sættes i blød 10-12 timer. Koges 40-60 minutter.
Gå til toppen af siden
Hvide bønner
Kaldes også cannellini bønner og i engelsktalende lande for
Navy Beans, fordi de har været vigtig proviant i flåden. Mild smag. Kendt fra
klassikere som andecassoulet, baked beans og chili con carne. Også fine til
salater eller blendet som puré. Tilsæt revet citronskal.
De hvide bønner er dem, som man blandt andet kender fra baked beans. Jo større
bønnerne er, jo længere tid skal de koges og jo mere melede er de i
konsistensen. Hvide bønner mætter rigtig godt, så brug dem i sammenkogte retter
og ratatouille.
Skylles og sættes i blød 10-12 timer. Koges 45-60 minutter.
Gå til toppen af siden
Butter beans
Kaldes også smørbønner, månebønner eller limabønner. Cremet
nøddeagtig smag og mindre melet konsistens end for eksempel hvide bønner. God
begynderbønne for bønneskeptikere, fin til marinering og servering sammen med
forårsløg eller mosede til bønnedip med olivenolie og chili. Indeholder både
lektiner og cyanogene glycosider, der kan give blåsyreforgiftning. Begge dele
forsvinder, når bønnerne opblødes og koges.
Kendetegnet butter beans, er deres store, flade og lyse
overflade. Bønnen har en cremet konsistens, og en mild, rund og sødlig smag.
Brug Limabønner i salater, sammenkogte retter og i supper.
Skylles og sættes i blød 12 timer. Koges 60-75 minutter. Kog
dem uden låg, så blåsyren fordamper.
Gå til toppen af siden
Brune bønner
Kaldes også havebønner. Rustik smag, der kan bære meget
krydderi, gerne skrappe sager som chili eller spidskommen. God til bacon, tomat
og løg i suppe og sammenkogte retter.
Skylles og sættes i blød 10-12 timer. Koges 45-60 minutter.
Gå til toppen af siden
Pintobønner
Pinto betyder malet på spansk, og bønnerne har en nærmest
marmoreret overflade af rød farve på beige bund. Når bønnerne koges, bliver de
lyserøde. Gode i vegetarfrikadeller, serveres i det mexicanske køkken med
svinefedt, løg og hvidløg eller med ris eller bruges i burritos og tacos.
Skylles og sættes i blød i 8-12 timer. Koges 90 minutter.
Gå til toppen af siden
Sojabønner
Sojabønner kan være gule, sorte, grønne og røde. I Danmark
er det de grønne sojabønner, som også hedder edamame-bønner, som er mest
almindelige. Edamame bønner er umodne sojabønner, og du finder dem blancheret
på frost. De skal blot optøs eller have et hurtigt opkog, så er de klar til
brug.
Gå til toppen af siden
Sorte bønner
Sorte bønner kan du bruge i mange opskrifter. Sæt bønnerne i
blød i 10-12 timer, og kog dem derefter i nyt, friskt vand i mindst 30-45
minutter. Brug bønnerne i blandt andet salater, supper og gryderetter, eller
godt krydret i mexicanske pandekager. Hvis du har en sød tand, så kan bønnerne
også bruges som ingrediens i en brownie.
Gå til toppen af siden
Tips:
Bønner indeholder lektiner, som kan give forgiftning, derfor
er det vigtigt at du koger bønnerne helt møre, for så forsvinder lektinen
Har du travlt, så brug bønner på dåse, de skal blot skylles,
så er de klar til brug
Stil altid bønner i blød i køleskabet, så du undgår at
”aktivere” sundhedsskadelige bakterier, som nemmere formerer sig ved
stuetemperatur
Kog flere bønner end du skal bruge, og frys dem ned - så er
de altid klar til brug
Gå til toppen af siden