Souvlaki er
Grækenlands bidrag til fastfoodkulturen. Den består som oftest af små stykker
kød samt af og til grønsager, grillet på spid. Spiddene serveres til gengæld
traditionelt med pommes frites, pitabrød eller med pilaffris. Marinaden passer
til både kød, fisk og kylling og rækker til ca. 600 g.
#
1 spsk jomfruolivenolie
1 citron revet skal
af
½ dl friskpresset
citronsaft
2 spsk æble- eller
hvidvinseddike
2 store fed hvidløg,
pressede
1½ spsk tørret
oregano
1 tsk salt
½ tsk friskkværnet
sort peber
*
MARINERING TRIN FOR
TRIN
1. Pisk
ingredienserne sammen.
2. Mariner
småstykker, tynde skiver eller portionsstykker.
3. Læg det
marinerede i en frysepose, pres luften ud, og luk til.
4. Mariner et par
timer eller mere.
5. Tør marinaden
grundigt af, når det er tid til at grille. Gem marinaden.
6. Grill på den ene
side, og pensl eller dryp derefter marinaden på, og grill igen.
Gentag, til
marinaden er brugt eller til alt er perfekt grillet.
7. Opbevar marinaden
i køleskab.
Se opskrift på Græske marinerede souvlaki spid.
Souvlaki betyder "lille spid" på græsk, og kommer
af ordet "souvla", "(grill-)spid".
Souvlaki er en madret fra det græske køkken, hvor der er
tale om svinekød, eller lammekød, grillet på mindre spid. Hvis der er tale om
større spid med svinekød eller lammekød, taler man om "kontosouvli",
hvilket paradoksalt nok betyder "kort spid". Begge dele er
oprindeligt specialiteter fra det græske fastland. Kalve/oksekød tilberedes
traditionelt i ovn.