Fordelen ved at grille en hel and på rotisseri i en grill i
stedet for at komme den i ovnen er, at fedtet fra anden drypper ned i
drypbakken. Julen nærmer sig med hastige skridt og det er tid til at finde ud
af hvordan juleanden skal tilberedes. Her er et godt bud...
Personer: 4. Forberedelse: 30 min. Tilberedning: 1,5 time.
Grillmetode: Indirekte.
Sværhedsgrad: Middel. Grilltemperatur: 185 °C. Udstyr:
Rotisseri
# Ingredienser
1 fersk
and, ca. 3 kg
1 æble
1 økologisk citron
1 bundt timian
salt og peber
Sauce:
Indvolde fra anden
4 dl vand
4 dl rødvin
1 dl appelsinsaft
1 løg
2 fed hvidløg
2 gulerødder
salt og peber
*
I køkkenet
Rens anden for indvolde – gem dem til en lækker sky.
Skyl anden og tør den let. Skær vingerne af til sauce.
Skyl æble, citron og timian, skær æblet i grove tern, og
citronen i tykke skiver.
Fyld anden med æble, citron og timian – gem lidt
timiankviste til stegning.
Snør anden op, så der holdes på fyldet.
Stik timiankviste ind under snoren rundt omkring på anden.
Sæt den så på spiddet til rotisseriet og stram gaflerne
fast.
Krydr med salt og peber på skindet.
Læg indvoldene i en alubakke.
Hæld vand, rødvin og appelsinsaft over.
Pil løg og hvidløg, skræl gulerødderne, og skær grønsagerne
i grove tern.
Læg også dem i alubakken.
Ved grillen
Gør grillen klar til indirekte varme, ca. 185 °C.
Stil alubakken med sauce-ingredienserne lige under anden.
Sæt spiddet i rotisseriets motor, læg låg på grillen og tænd
motoren.
Lad nu anden grille i cirka 1-1½ time – anden skal have en
kernetemperatur på omkring 68 °C, da den vil stige yderligere, når den hviler
efterfølgende.
Husk jævnligt at tilføje vand til alubakken, så den ikke
koger tør.
Når anden er taget af rotisseriet, lægges den på et
skærebræt – vent minimum 30 minutter, inden den skæres ud og serveres.
Hviletiden er vigtigt, da saften trækker tilbage i kødet og
sikrer et mere saftigt resultat.
Mens den hviler, kan du tilberede saucen.
Si væsken fra indholdet i alubakken ned i en gryde, kog
væsken op og lad den reducere til det halve.
Smag til med salt og peber og jævn evt saucen.