Her er den enkle opskrift på lækker grillstegt lever med
stegte æbler. Passer perfekt sammen med nye kartofler med smør eller en
spændende salat med sprøde flûte. 4 portioner
#
4 skiver kalvelever, 1½-2 cm tykke
salt
Krydderolie med rosmarin:
4 spsk olie
1 spsk citronsaft
1 tsk friskhakket rosmarin eller ¼ tsk tørret
1 fed knust hvidløg
friskkværnet peber
TILBEHØR: Halve stegte æbler, stegte løg, grøn salat, flûte.
*
Fjern hinden langs kanten af leverskiverne.
Prik leverskiverne med en gaffel.
Læg dem i en skål.
Rør marinaden sammen og hæld den over leveren.
Trækker mindst 2 timer i køleskabet, gerne længere.
Tag leveren op og aftør skiverne med papir fra køkkenrullen.
Grillsteg dem ret tæt ved gløderne ca. 2-4 min. på hver
side, afhængigt af tykkelse.
Pensl et par gange med marinaden under stegning.
Drys salt på leveren mod slutningen af stegetiden.
Server leverskiverne med hele grillstegte løg, halve
grillstegte æbler, grøn salat og flûte.
Halve stegte æbler:
Halver æbler og fjern stilk, blomst og kernehus.
Bland 2 spsk olie med ½ tsk kanel og pensl æblerne.
Steg dem først med den buede side nedad.
Stegetid 2-3 min på hver side, afhængigt af sorten. Pensles
ofte.
VARIATION AF MARINADEN:
Marinaden kan varieres med knust hvidløg, paprika, merian,
timian eller barbecuekrydderi.
VARIATION AF RETTEN:
1. GRILLSTEGT LAMMELEVER: Skær en lammelever (ca. ½ kg) i
tykke skiver, ca. 1½ cm.
Hæld 3-4 spsk olie blandet med friskkværnet peber, ½ knust
laurbærblad eller ½ tsk timianblade samt et finhakket skalotteløg over.
Marineres 1-2 timer.
Grillsteges som kalvelever, ca. 2 min. på hver side.
Serveres med brøndkarse, kryddersmør og flûte.
2. GRILLSTEGT KALVENYRE: En afpudset kalvenyre skæres i 1 cm
tykke skiver.
Pensles med olie og drysses med salt og peber.
Grillsteges tæt ved gløderne ca. 2-3 min. på hver side.
Serveres med grillstegte tomater, evt. champignon
på spid, flûte eller bagt kartoffel og sennepssmør: Smør rørt op med lys
dijonsennep, lidt revet skalotteløg, salt og citronsaft.
TIPS: Grillsteg
aldrig lever og nyre for længe, det skal være svagt rosa i midten, ellers
bliver det tørt og hårdt. Nyre kan lægges i eddikevand 1 time, skylles og
tørres. Fjern ikke alt fedt på nyren inden stegningen, det giver nyren smag, og
gør den mere saftig.